5 tips om robuustheid van R&D te vergroten!

Robuustheid, wat is dat?   Het doel van R&D is om een product of proces te ontwikkelen dat voldoet aan de verwachtingen van de klant, conform specificaties, waarbij dat product of proces robuust is; dwz gedurende de looptijd conform de specificaties blijft functioneren. Onafhankelijk van omgevingsinvloeden, veroudering van componenten en toleranties.

Als je jouw product, proces of systeem vergelijkt met audio-apparatuur zou je kunnen zeggen dat de output (geluid) het mooist is als de signaal-ruisverhouding  S/N zo hoog mogelijk is. Dit betekent in dit geval  zuiver geluid onafhankelijk van omgevingsinvloeden (T, EMC, EMI, etc), veroudering van de geluidsbox en toleranties van de electronische componenten.

In analogie wil jij dus ook een zo hoog mogelijke S/N verhouding voor jouw  systeem, product of proces! 

Maar hoe krijg je dat voor elkaar? 5 tips!

1. Bepaal de parameters die invloed hebben op S/N verhouding van jouw systeem. Doe dit liever niet alleen maar met je team.

2. Hoe zou je de parameter kunnen veranderen om een betere S/N verhouding te verkrijgen. Gebruik hiertoe alle kennis die je bij elkaar kan googelen maar ook Triz.

3. Gebruik testschema’ s om te optimaliseren. Ga niet aan de gang met sequentieel veranderen van parameters. Dit verlengt de TTM ( Time to Market) en de betrouwbaarheids verhoging is discutabel. Orthogonale testschema’s bijvoorbeeld veranderen alle parameters tegelijkertijd en zijn daardoor sneller en geven een veel betrouwbaarder beeld ter analyse. De testschema’s van Taguchi zijn hierbij een aanrader omdat deze laagdrempelig én zonder statistiek werken.

4. Gebruik een betrouwbaarheidsmaat om de reliability te meten en te verbeteren: de S/N verhouding! Het oude gezegde geldt ook hier: Als je kunt meten, kun je ook verbeteren!

5. Na de testen bepaal je met je team de optimale instelling door analyse én synthese. Taguchi’s testschema’s bieden de mogelijkheid om een optimum voor de S/N af te leiden en te berekenen: de paper champion. Als voorbeeld: je kunt bij 11 parameters een optimum berekenen met 12 testen uit 2048 mogelijkheden.  

Als je de paper champion instelt en test en het resultaat klopt, dan kun je dus staven dat je je systeem goed in de vingers hebt. Dan kun je zeggen dat jouw R&D robuust is! En ook nog robuuste systemen, producten of processen kan genereren.

Wil je de robuustheid van jouw R&D verhogen? En en passant ook nog in een kortere TTM en lagere Kosten? Wil je weten hoe dit werkt voor jouw systeem, product of proces? Het kan in 2 dagen! Kijk ook op: https://www.taguchi.eu/2-daagse-training-doe-tqe/

Met robuuste groet
Frans Balemans
0031-6-22496503