Y | 5 stappen naar succesvol engineeren

5 stappen naar succesvol engineeren

Ik geloof erin dat iedereen een succesvol engineer kan zijn. Toch kom ik in mijn praktijk een hoop gezwoeg en gezweet tegen. Mensen die een probleem maar niet opgelost krijgen. Mensen die snel starten maar achteraf wel weer veel tijd kwijt waren met het toevoegen, schrappen en herschikken van systemen. De twijfel slaat toe.

“Waarom kan ik niet gewoon even een goed idee uit mijn mouw schudden?”

Zou het anders kunnen? Vergelijk het met tandenpoetsen. We gebruiken altijd de witte. Zouden er ook andere kleuren zijn, met andere mogelijkheden? Goeie vraag, en gelukkig heb ik een hoopgevend antwoord voor je.

Ook jij kunt succesvol engineeren. En dan ook nog eens met veel meer gemak. Daarom deel ik deze keer het artikel ‘Het 5-stappenplan voor succesvol engineeren’ met je.
Deze vijf stappen zijn echt essentieel. Let wel: de ene stap kan niet zonder de andere. Je hebt ze alle vijf even hard nodig!


Het 5-stappenplan voor succesvol engineeren.

1. Bepaal je doel
Waarom engineeren? Stel jezelf deze vraag altijd en vóórdat je begint. Zonder doel ben je stuurloos. Jij weet niet welke kant je op wilt en voor je klant creëer je een doolhof van mogelijkheden. Denk dus eerst eens rustig na over de volgende vragen:
• Wat is het doel van Engineering?
• Wat is kort gezegd mijn boodschap aan collegae?
• Waarom zou je dit willen communiceren?

“Als je je doel helder verwoordt, kun je je beter focussen”

2. Maak een plan
Oké, je hebt een doel voor ogen. Nu is het tijd voor het plan. Zonder plan loop je namelijk alsnog het risico dat je halverwege ongemerkt van koers wijzigt. En zo verzand je in allerlei details waar je (interne of externe) klant niet op zit te wachten.

Maak dus eerst een plan door antwoord te geven op deze vragen:
• Hoe meet ik het doel van engineering?
• Hoe kan ik het doel positief beïnvloeden?
• Wanneer sluit ik het af? Wanneer ben ik tevreden?

De 6 vragen hierboven lijken helemaal niet zo ingewikkeld. Mijn ervaring is dat engineers ze toch niet zó kunnen beantwoorden. En ja, hierover nadenken kost tijd. Maar je voorkomt er wel mee dat je later eindeloze verfijningsoperaties gaat doen. En dit betekent in management-taal:  hogere ontwikkelingskosten, duurdere producten of processen en een langere time to market wat vooral jouw concurrenten heel fijn vinden.

“Als ik mijn tanden moet poetsen gebruik ik toch gewoon mijn vertrouwde witte tandenborstel”

3. Gebruik begrijpelijke tools.
Tools gebruik je niet alleen voor jezelf. Het zijn middelen waarmee anderen kunnen begrijpen hoe jij het aangepakt hebt. Laagdrempelig en transparant dus. Begrijpelijk, zodat je werk duurzaam wordt. Ook een servicemonteur begrijpt jouw inspanning over 10 jaar nog. En je management kan heldere besluiten nemen over go of no-go.
Wat voor jou volkomen begrijpelijk is, kan voor je collegae of klanten geheimtaal zijn. Ook al zijn ze hoogopgeleid. Zij hebben immers niet altijd de (voor)kennis die jij hebt.
Gebruik dus transparante tooling. Hierdoor wordt je werk gelezen, begrepen, gewaardeerd en hergebruikt.

“De informatie gegenereerd door laagdrempelige tools hoef je slechts één keer te lezen om te begrijpen wat er staat”

4. Wees overtuigend
Zeer ergerlijk, maar het komt voor:
Je hebt tools gebruikt, maar toch snappen “ze” niet jouw doel of ze delen niet jouw conclusies. Dit kan eraan liggen dat het doel (stap 1) geen gemeengoed is, of dat de wijze waarop gemeten wordt nog niet begrepen is (stap 2) of dat de tools niet laagdrempelig genoeg waren (stap 3). Wat te doen?

Maak je dit mee, dan is er nog werk aan de winkel binnen jullie Engineering. Denk eens na over een goede cursus of workshop of hands-on begeleiding. Gezamenlijk leren en begrijpen en toepassen leidt tot kwaliteitsverhoging en kostenbesparing voor jouw bedrijf maar ook voor je klant.

“Hoe beter je je tools kiest en weet over te brengen, hoe meer je kunt bereiken”

5. Perfectioneer je tool-box
Verrassend weinig mensen hebben tijdens hun opleiding geleerd hoe je professioneel engineert. Een onderzoek op LinkedIn uit 2018 bevestigt dit. Toch gaan de meeste werkgevers ervan uit dat je ‘gewoon’ goed kan engineeren. Maar niets is minder waar.

Goed engineeren is een vaardigheid, een kunde dus. Wanneer je weet hoe je engineeren effectief kunt aanpakken, dan heb je daar de rest van je carrière ontzettend veel gemak en plezier van.

Het loont dus om je te verdiepen in tooling. Er is een hele toolbox vol! Jouw management-, kwaliteits- of vakinhoudelijke kennis komt zo nog veel beter tot zijn recht en jij krijgt voortaan óók nog de waardering die je verdient!
Succes!

Tot slot.

Vond je dit een waardevol artikel, deel dit dan met anderen! Ben je geïnteresseerd in mijn kijk op de antwoorden van de vragen? Of in de tool-box voor Engineering? Stuur dn een e-mail naar Frans Balemans (frans.balemans@outlook.com) of bel gewoon even met 06-22496503.

Ik help je graag!