proe·ven (proefde, heeft geproefd)
1
testen hoe iets smaakt: ergens van proeven
2
ondervinden, leren kennen: sfeer proeven
“Hoe verhoog je de betrouwbaarheid van je te ontwikkelen product of proces binnen Development of Engineering?”
Deze vraag beantwoordden een 50-tal managers, engineers en Q-professionals. Veel suggesties* werden genoemd waarbij het antwoord met stip was: Testen!
Testen is dus een belangrijk tool om de betrouwbaarheid van je te ontwikkelen product of proces te verhogen. Voor jou ook? De wijze waarop je test is dan wellicht nog belangrijker. Hoe doe jij dat nu? En hoe zit het dan met de testopzet, meting van betrouwbaarheid, tijdsbeslag, kennisopbouw?
Doe je het als volgt?
Eerst toon je de functionaliteit aan onder normale omstandigheden. Daarna wordt op een sequentiële wijze de functionaliteit onder veranderende omstandigheden (T, RV, EMC etc. ) getest. En daarná de betrouwbaarheid op langere termijn. Indien de betrouwbaarheid onder druk staat veranderen we steeds parameters in het ontwerp. En elke verandering wordt weer gevolgd door een confirmatie-test of inschatting van een nieuwe testcyclus. Herkenbaar?
Je denkt nu wellicht: Is dit niet goed dan? Als je niet beter weet doe je het goed. Als je wél beter weet (en dat is zo ná deze Test – Proeverij) ervaar je dat je maar langzaam en mondjesmaat je betrouwbaarheid verbetert. Waarom? Omdat we steeds maar één parameter veranderen en daar een confirmatietest achteraan hangen. En dan gaan we nádenken. Time-consuming (Time to Market wordt langer) en niet effectief qua betrouwbaarheid. Als statement:
Reliability > bij TTM >.
En lange TTM betekent: hoge R&D kosten, concurrentievoordeel-verlies, marktaandeel-verlies.
In de Test-proeverij ervaar je bijvoorbeeld Taguchi Design of Experiments. Je werkt dan anders: Je gaat vóordenken in plaats van nádenken. Welke parameters beïnvloeden mijn betrouwbaarheid? Dán ga je pas iets doen: je ontwerpt zelf – zonder externe hulp en dit dit leer ik je reeds op de Test-proeverij – een test waarbij alle parameters tegelijkertijd gevariëerd worden. Dit klinkt vreemd. We zijn dit niet gewend. Verlies ik dan niet de controle bij de analyse?
Johan Cruyff zei al zo mooi ” je begrijpt het pas als je het doorhebt”. Na de Proeverij begrijp je de crux voor het omdraaien van bovenstaande statement. Je hebt sneller meer en beter inzicht in de relatie tussen elke parameter én de betrouwbaarheid. En de test-structuur zorgt – zonder statistiek – voor makkelijke analyse. Dus:
Reliability > en TTM <
Met het voordeel van lagere R&D kosten, concurrentievoordeel en marktaandeel-voordeel.
Maar onbekend maakt onbemind. R&d-ers, Engineers, Managers en Q-professionals hebben amper weet van hoe testen anders, beter én makkelijker kunnen. Daardoor laten we veel voordeel liggen! Jammer en daarom dat I@E een workshop organiseert aangaande testmethodieken waaronder Taguchi Design of Experiments. Onder het motto: Proeven van Testen!
In één middag ervaar je:
– Waarom structureel testen betrouwbaarder is
– Waarom structureel testen sneller is
– Waarom structureel testen makkelijker duurzame kennis oplevert
The proof of the pudding is In the eating.
Wij nodigen je hiertoe uit op dinsdag 3 september 2019 van 12.30 uur tot 17.15 uur incl. Business lunch in Kasteel de Keverberg te Kessel aan de Maas.
Proef het verschil. Voor € 225 ervaar je het verschil tussen je huidige ontwikkel-werkwijze en Design of Experiments werkwijzen inzake doorlooptijd, betrouwbaarheid en kostprijs.
Proef van testen?! Schrijf je meteen in via onze website www.taguchi.eu/contact of stuur een mail aan: frans.balemans@taguchi.eu
*Geïnteresseerd in de enquete-resultaten? Wil je weten welk tool – met enige afstand van testen – als tweede genoemd werd om “betrouwbaarheid” te verbeteren? Tijdens de Test-proeverij wordt het rapport gratis verstrekt.