2-daagse trainingen TQE/DoE najaar 2021

Wat is het doel van Engineering?

Volgens Wikipedia is het woord engineer afgeleid van motor (engine). Iemand die een technisch systeem zijn functie laat vervullen. Genichi Taguchi, naar wie TQE (Taguchi Quality Engineering) genoemd is, voegde daar nog aan toe: “een product of proces robuust maken”. Dus, betrouwbaar maken en de functionaliteit op langere termijn garanderen; inclusief de invloeden van buitenaf.

Om uit te leggen hoe dat dan in de praktijk werkt, neem ik je mee naar jouw werkomgeving als manager, kwaliteits -verantwoordelijke of -supporter of engineer. Herken je de volgende uitspraken? “Het” werkt nog steeds niet optimaal. Of, de omgevingstemperatuur en toleranties baren je zorgen. Of je krijgt de vraag “hoe staat het met de betrouwbaarheid op langere termijn”. En wellicht als klap op de vuurpijl: “je had eigenlijk al lang klaar moeten zijn”. Hoe pak je dat aan?

Denk er eens over na. Ben je een aanhanger van Tyra Bank? Aanpakken en doorzetten?

“Try and fail, but never fail to try.” 

Tyra Bank

Try and fail?

Laten we deze aanpak eens onderzoeken. Eigenlijk heb je maar 2 opties: de eerste is “iets toevoegen” om de oorzaak van het probleem aan te pakken, maar dan wordt het product of proces wel duurder. De tweede optie is “parameters anders instellen”. Dan wordt het product of proces namelijk niet duurder. Maar hoe ga ik dan te werk, vraag je je af?

Parameters veranderen, resultaat vergelijken en doorzetten. Maar, begin ik dan met de belangrijkste of met de makkelijkste? Wist ik dat maar al, hoor ik je vertwijfelen. Lees hier meer over het praktijkproces. Neem ik een andere concrete waarde of ga ik lineair veranderen? Als ik één parameter verander, laat ik dan alle andere parameters constant om de invloed van die parameter onafhankelijk te weten te komen? Herkenbaar? Het is een individuele, subjectieve, trage aanpak. Met een resultaat dat nog op betrouwbaarheid onderzocht moet worden. Omdat we niet geleerd hebben dat het anders kan. Maar dat is er wel: Design of Experiments.

Waarom Design of Experiments?

Bij Design of Experiments (DoE) verander je alle parameters conform een testschema. Een testschema (experiments) wat je ontwerpt (design) op basis van jouw eisen: snel richtinggevend resultaat óf parameters grondig onderzoeken. Het is een team-aanpak, objectief, snel en je kunt betrouwbaarheid integreren in je test. Leer hoe dit precies werkt in 2 dagen tijd.

Als voorproefje kun je zelf eens de 2 werkwijzen vergelijken. Links hieronder staat een trial and fail structuur (die de meeste mensen niet afmaken, want ze zijn tevreden met testresultaat 6) en rechts staat het corresponderende Taguchi testschema. Allebei 8 testen. Wat kun je zeggen over de betrouwbaarheid van het linker testschema versus het rechter testschema? En als de testresultaten F gelijk zouden zijn, welke is de meest optimale instelling links en welke rechts? Hoe hoger F, hoe beter. Links mag je uit 8 mogelijkheden kiezen, maar rechts uit 2**5 = 32 mogelijkheden.

Voordelen TQE en DoE

Als je bovengenoemde verschillen tussen conventioneel testen en Taguchi’s orthogonaal testen kan doorgronden én je hebt de essenties ervaren in een (inhouse) training dan komen we tot de volgende voordelen van TQE/DoE voor Engineering:

1. Transparante werkwijze. Door iedereen te interpreteren. Geen statistiek.

2. Gericht op verkorting van de doorlooptijd en snellere marktintroductie.

3. Het voorkomen van afhankelijkheden in je test.

4. Het gebruik van multi-outputs en de mogelijkheid om toch transparant te kunnen analyseren.

5. De relaties tussen de parameters en de output analyseren op basis van transparante grafieken

6. Synthetiseren van een optimum. Bijvoorbeeld, met behulp van een L12 testarray kan ik met 12 testen 11 parameters op 2 levels testen en haal je een optimum uit 2048 mogelijkheden.

7. Je krijgt informatie om de kostprijs van je product te verlagen bij gelijkblijvende functionaliteit.

8. Een maat die we ook kennen uit de elektrotechniek (de S/N verhouding) heeft Dr. Taguchi geïntroduceerd om de robuustheid van je product te meten én te verbeteren. Zó kun je rekening houden met de performance (S) en de negatieve invloeden op het systeem zoals veroudering, toleranties en omgevingsinvloeden (N) .

Leer Testen ontwerpen!

Er zijn meer dan 100.000 hits als je google-t op Taguchi Methods. I@E heeft deze krachtige tools laagdrempelig toegankelijk gemaakt. In deze 2-daagse training leer je de meest krachtige orthogonale matrices kennen. Hierbij ontdek en ervaar je de kracht van de 8 voordelen hierboven genoemd.

In het hands-on gedeelte gaan we aan de gang met de optimalisatie van de vliegtijd van een papieren helikopter. Spelenderwijs leren. Dan heb je voor altijd een referentie naar je eigen case/bedrijf qua aanpak.

De keuze van je parameters is belangrijk. In de literatuur vind je bijvoorbeeld “papiergewicht, rotorlengte, rotorbreedte, staartlengte en staartgewicht (paperclip). Welke parameters kun je nog meer bedenken?

I@E leert je om – niet voor de hand liggende parameters – te ontdekken. Hiervoor wordt de “uitvindersmethodiek TRIZ” gebruikt.

Socrates:

Wat men moet leren doen, leert men door het te doen” 

Quotes van eerdere deelnemers:

Paul, Engineeringsmanager lasertechnologie: Iedere betrokkene én het Management kan nu meedenken over engineering beslissingen.

Pascal, kwaliteitsmanager bouwbeslag: hadden we dit maar op school geleerd. Ik was wel bang voor afhankelijkheden en statistiek. Niet nodig dus. GBV (Gezond Boeren Verstand) gebruiken. Frans vertelt het zo enthousiast in korte tijd. Een feest!

Marcel, product manager hardmetalen tooling: het gebruik van TRIZ leverde verrassende resultaten op. Ipv een hoge voorbehandel temperatuur namen we een lage temperatuur. De duurzaamheid van ons product nam toe!

Stan, kwaliteitsmanager food: TQE hielp bij onze kwaliteitscircels. Waar we eerst slechts simpele testjes konden aanbevelen, kunnen we nu echt dieper gaan.

Sophie, procesmanager kunststof. In het begin lijkt het moeilijk en hoogdrempelig, maar nu we allen de crux kennen levert het veel snelheid op. Een test opzetten met meerdere outputs én de toch gemakkelijke analyse was een eye-opener voor me.

Bekijk ook de aanbevelingen van deelnemers aan de workshops op Linkedin.

Hoe leer je?

Een 2-daagse training Taguchi DoE. In een kleine groep van maximaal 9 personen. Hands-on en met veel aandacht voor jouw problematiek, uitdagingen en vragen. Je leert slimmer brainstormen én hiermee voorheen onbekende parameters te vinden. Je leert een optimale test te ontwerpen. Je gaat jouw product of proces optimaliseren met behulp van grafieken. Welke instelling wordt de optimale instelling voor de papieren helikopter, als je onderstaande resultaten vindt?

Waarom mag je deze training niet missen?

Taguchi DoE laat je zien hoe je door gestructureerd werken je engineeringtijd kan verkorten. Maar ook je engineering-knowledge kan opbouwen en begrijpelijk ontsluiten op elk moment (ook nog bij productie en service). Frans Balemans heeft 34 jaar ervaring met Innovatieve tools in het algemeen en Taguchi Quality Engineering in het bijzonder.

Aristoteles:

“De moeilijkste opgave voor de leraar is het plezier in het leren niet te bederven”

Voor wie?

Taguchi’s Design of Experiments. Een must voor (application-, lead-, quality en cost-) engineers, maar ook voor Development, Engineering en Quality management en support.

Wanneer en waar?

De 2 daagse trainingen vinden plaats op twee aansluitende dagen. Steeds op een dinsdag of een woensdag. Het staat je vrij om bij verhindering een dag te ruilen. De locatie is het rustieke Maashotel te Broekhuizen aan de Maas.

  • 12 en 13 oktober
  • 9 en 10 november

Kosten en Locatie

De kosten bedragen € 1295 ex. BTW maar incl. digitale Hand-out en Business Lunches en speciaal bij deze training 2 uur TQE/DoE – consultancy. Handig bij de implementatie van een eigen case in je bedrijf.

Meld je aan

Registreer je door een mail te sturen naar: frans.balemans@taguchi.eu of bel voor meer informatie over 1 of 2 daagse of In-house Trainingen met 0031-6-22496503